2024

sobota 11. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Poskytovatelé sociálních služeb mohou žádat měst o dotace

Výzvu pro předkládání žádostí o dotaci z rozpočtu města na podporu sociálních služeb v roce 2014 schválili zastupitelé 21. listopadu 2013. Poskytovatelé sociálních služeb mohou od pondělka 25. 11. do pondělka 23. 12. konzultovat a podávat své žádosti na oddělení sociálních služeb jabloneckého magistrátu.

Žádosti budou posuzovány dle hodnotících kritérií v Řídící skupině komunitního plánování a Komisi humanitní péče, schvalovat je pak budou zastupitelé v březnu 2014.

Příspěvky město poskytne i ostatním subjektům

Výzva pro žadatele o podporu sociálních služeb je první, kterou jsme schvalovali podle nového grantového systému.  Budeme pokračovat ve vypisování výzev i pro žadatele z oblasti vzdělávání, kultury a sportu a dalších. Příspěvky bude město poskytovat i nadále, pouze v jiném režimu,“ uklidňuje náměstkyně Soňa Paukrtová subjekty, které mají zájem na podporu své činnosti čerpat příspěvky z rozpočtu města v roce 2014.

Hlavní změna oproti původnímu systému poskytování příspěvků a dotací je v tom, že žadatelé předkládají své žádosti na základě výzvy. Zastupitelstvo každoročně na doporučení komisí rady města schválí jednotlivé programy podpory včetně pravidel pro poskytování dotací z daného programu. Poté je vyhlášena výzva včetně pravidel a termínu pro podávání žádostí o dotaci. Jednotlivé žádosti vyhodnocují příslušné komise rady města z hlediska formální správnosti a z hlediska opodstatněnosti. Podle nových pravidel komise zpracovávají protokol, ve kterém uvádějí vedle způsobu hodnocení a seznamu žádostí vybraných k podpoře i žádosti vyřazené včetně odůvodnění.

Související zprávy:

Město mění zásady pro poskytování dotací z rozpočtu (23. 9. 2013)

Nové zásady pro poskytování dotací z rozpočtu města (22. 10. 2013)

 

I pro příští rok město nabízí půjčky na bydlení

Žádosti o půjčky z Fondu na zlepšení úrovně bydlení pro období 2013/2014 mohou lidé podávat od 2. 12. 2013 do 28. 2. 2014 na odboru ekonomiky jabloneckého magistrátu. Informace pro žadatele budou od 2. 12. vyvěšeny na úřední desce a na webu města v sekci Životní situace – Finance. Zastupitelé v rámci nových pravidel schválili snížení úrokových sazeb pro půjčky na zlepšení úrovně bydlení.

O půjčku mohou žádat fyzické i právnické osoby na 20 různých stavebních úprav – např. na obnovu střechy, fasády, rekonstrukci výtahů nebo zateplení. Půjčky s úrokovou sazbou od 2 do 2,45% p. a. budou poskytovány se splatností 3-7 let. Původní úroková sazba činila až 6%.

„O tento produkt byl minulých letech poměrně malý zájem. Uvažovali jsme o tom, že letos už půjčky z fondu poskytovat nebudeme, ale lidé se ptají, třeba bude větší zájem po snížení úrokových sazeb. V rozpočtu na příští rok proto počítáme s půjčkami i na příští rok,“ říká náměstek primátora Vele.

Možnost půjčky z FZÚB využili v roce 2013 čtyři žadatelé a vyčerpali celkem 307 300 korun. Z toho dvě půjčky byly poskytnuty na nová okna, rekonstrukci koupelny a nový kotel a další dvě byly půjčky na kanalizační přípojku a čistírnu odpadních vod, které si vzali úspěšní žadatelé o dotaci

Fond na zlepšení úrovně bydlení nabízí 2 typy finanční pomoci

V loňském roce byla ve Fondu na zlepšení úrovně bydlení alokována částka 4 miliony korun. 2 miliony pro půjčky fyzickým a právnickým osobám a 2 miliony byly určené na dotace v rámci Podpory výstavby technické infrastruktury na kanalizační přípojky a domovní čistírny odpadních vod.

Většímu zájmu obyvatel města se těší možnost žádat o dotaci v rámci programu Podpory výstavby technické infrastruktury. Žádosti o dotace byly předkládány a hodnoceny průběžně, výzva skončila 31. října. Zastupitelé dosud schválili 16 žádostí o dotace v celkové výši téměř 690 tisíc korun. Devět z nich schvalovali už v září. „Osm se jich tehdy týkalo budování kanalizační přípojky, jedna čistírny odpadních vod, všechny žádosti byly v celkovém finančním objemu 361.563 korun. Dalších sedm za 327.990 korun jsme schválili včera. Možnost půjčky města k dofinancování celkových nákladů akcí dosud využili 2 úspěšní žadatelé o dotace.“ komentuje náměstek primátora Petr Vobořil a dodává, že poslední žádosti o dotace se budou projednávat na prosincové komisi, finančním výboru a zastupitelstvu města.

Související zprávy:

O dotace na výstavbu čističek odpadních vod je možné žádat do konce října(20. 9. 2013)

 

Město konečně vlastní veřejné pozemky v Rýnovicích

Statutární město Jablonec nad Nisou je po dlouhých letech a vlastníkem pro občany strategických pozemků v Rýnovicích. Jedná se o pozemky o celkové výměře 46 tisíc m2 a je mezi nimi i dětské hřiště na sídlišti Janovská, na jehož nevyužívání obyvatelé sídliště často poukazovali. Vedení města považuje zisk pozemků za jednoznačný úspěch a završení dlouholetého úsilí a jednání. Smlouvy o převodu pozemků včera odsouhlasili zastupitelé.

„Po 8 letech se podařilo dosáhnout bezúplatného převodu strategických pozemků na sídlišti Janovská, které byly dosud ve vlastnictví Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM),“ říká primátor Petr Beitl.

Bezúplatně získané pozemky jsou veřejně využívány jako zeleň, komunikace a také jako přístupy k jednotlivým objektům panelových domů. Je mezi nimi zahrnuto i hřiště za rýnovickou školou, které nebylo možné využívat právě proto, že nepatřilo městu. Na jednom ze získaných pozemků se nachází i autobusová zastávka.

Od ÚZSVM se podařilo odkoupit i dalších 897 m2 zastavěných pozemků pod panelovými domy v uliciNa Úbočí celkem za 1 060 000 korun. Za uvedené pozemky město dosud platilo nájemné 18 tisíc ročně.„Cena za pozemky je kompromisem, kterého se podařilo dosáhnout po dlouhotrvajících jednáních s majitelem, a který umožnil vyřešit tuto vleklou záležitost a získat  pozemky do vlastnictví města,“ říká Miloš Vele, náměstek pro ekonomiku.

Bezúplatným převodem i nákupem město získalo do svého majetku více 48 tisíc metrů čtverečních pozemků. „Cílem získat pozemky určitě nebylo změnit jejich způsob využívání, šlo o v první řadě o narovnání vlastnických vztahů,“ říká primátor Beitl.

 

Město pokračuje v prodeji přebytečného majetku

V letošním roce město Jablonec nad Nisou získalo z prodeje nemovitostí 27 milionů korun. Jednalo se o celé domy i jednotlivé byty. Všechny nemovitosti, které město k prodeji nabízí, jsou řádně zveřejňovány na úřední desce.

Zastupitelé schválili 21. listopadu prodej dalších pěti nemovitostí za necelých 7 milionů korun. „Na prodej objektů bylo vyhlášeno standardní výběrové řízení, které probíhalo tzv. obálkovou metodou,“ říká vedoucí majetkoprávního oddělení Libuše Pavízová. V letošním roce již prostřednictvím výběrového řízení došlo k prodeji objektů za 1,8 milionu, dále k prodeji bytových jednotek stávajícím nájemcům v celkového hodnotě 1,9 milionu korun. „Jedná se o doprodeje jednotlivých bytů v domech, kde městu zbýval jeden popř. dva byty,“ prozrazuje Miloš Vele.

V roce 2012 zařadilo zastupitelstvo města do prodeje formou družstva devět objektů s 312 byty. (Pobřežní 19, 21; Palackého 40, 42; Na Vršku 10; Na Vršku 16; Liberecká 23, 25; Liberecká 27, 29; Podhorská 16a, 18; Skelná 12; Podzimní 54.) Privatizace objektu Pobřežní 19,21 již byla dokončena. „Zastupitelstvo města schválilo prodej družstvu za kupní cenu ve výši 16,3 milionu korun. U všech ostatních objektů byli již osloveni nájemci bytů s nabídkou koupě a proces privatizace u těchto domů probíhá,“ říká dále náměstek.

Do konce roku ještě proběhne výběrové řízení na prodej šesti obsazených bytových jednotek. Jedná se o byty, které byly dlouhodobě nabízeny stávajícím nájemcům ke koupi, a přesto se je z důvodu nezájmu nepodařilo zprivatizovat.

 
Nové osvětlení Tyršových sadů

Tyršovy sady, které byly vyhodnoceny v průzkumech pocitu bezpečí občanů provedených v letech 2008 a 2012 jako jedna z kriminálně nejrizikovějších lokalit v Jablonci nad Nisou, získaly letos na podzim nové osvětlení. V parku a přilehlých ulicích Fügnerova a U Balvanu se ve druhé polovině listopadu rozsvítilo 39 nových pouličních lamp. Na osvětlení město získalo příspěvek v podobě dotace Ministerstva vnitra (MVČR). Celkové náklady na osvětlení rizikové lokality Tyršovy sady činily 1 047 000 korun, dotace z MVČR necelých 0,5 milonu.

„Jedná se o projekt v rámci programu prevence kriminality města“, vysvětluje Jiří Vaníček, vedoucí odd. krizového řízení magistrátu, který má prevenci kriminality ve městě na starosti. V únoru letošního roku podalo město 4 žádosti o dotace na projekty v rámci prevence kriminality. Uspěly tři projekty – Osvětlení rizikové lokality Tyršovy sady, Rozšíření kamerového systému o nový kamerový bod v ulici Vrkoslavická a projekt pro seniory Bezpečné stáří.

„V Tyršových sadech bylo letos v září odstraněno původní osvětlení a po konzultaci s pracovníky státní památkové péče nahrazeno novými stožáry s lampami nejen v prostoru parku, ale i v přilehlých ulicích.,“ popisuje průběh prací Jiří Vaníček.

Sloupy jsou nižší než ty předešlé a lépe osvětlují chodníčky, park celkově působí útulněji a doufám, že díky novému osvětlení bude i bezpečnější,“ hodnotí nová světla primátor města Petr Beitl.

Tyršův park letos slaví 120 let od svého založení. Už vloni se začalo s jeho úpravou. Došlo k prořezu zeleně, odstranění nevyužívaných betonových vodních ploch. V letošním roce bylo v Tyršově parku obnoveno dětské hřiště, v průběhu letních měsíců došlo na opravu můstku v parku a nátěru altánu. Park dostal také nové odpadkové koše i 33 laviček. Náklady na údržbu zeleně, výměnu mobiliáře a herních prvků v parku si vyžádaly v roce 2013 téměř 900 tisíc korun. Dalších 1 047 000 korun stála výměna veřejného osvětlení v této rizikové lokalitě, na kterou v rámci prevence kriminality poskytlo ministerstvo vnitra státní účelovou dotaci ve výši 495 tisíc korun.

 

Ulice U Hřiště nabízí více parkovacích míst a bezpečnější přechod

Parkování pro 28 vozů, dva chodníčky propojující sportoviště, zpomalovací práh a chodník podél komunikace s novým povrchem. To je výsledek rekonstrukce ulice U Hřiště, jejíž provoz se znovu zahajuje v závěru listopadu.

Stavební práce v ulici U Hřiště zahájila společnost Eurovia CZ letos v červnu, skončit měla do konce října. Úpravy stály téměř pět milionu korun, přičemž částkou 4,7 milionu korun přispěl Liberecký kraj.

„Vozovka má nový asfaltový povrch a zpomalovací práh ze zámkové dlažby, který zaručí bezpečnější přechod dětí mezi fotbalovým hřištěm a volnočasovým areálem. Je tu nový chodník a na protější straně osm podélných parkovacích stání. Odstavení vozu umožňuje také samostatné parkoviště pro 20 vozů včetně místa pro imobilní občany. A právě práce na parkovišti a tím i prodloužení termínu dokončení pozdržela přeložka vysokotlakého plynu,“ popisuje změny v ulici U Hřiště náměstek primátora Petr Vobořil.

„Kromě vysokotlaku jsme přeložili i kanalizaci, prodloužili vodovodní řad a plynovod. Tím jsme do budoucna umožnili rozšířit zázemí na fotbalovém hřišti,“ říká Petr Mikulášek z oddělení investiční výstavby a dodává: „Samozřejmostí bylo veřejné osvětlení a závěrečné parkové úpravy,“ uzavírá Mikulášek.

„Jsem velmi rád, že se tu zklidní doprava a skončí divoké parkování,“ pochvaluje si rekonstrukci jednatel společnosti Sport, s.r.o. Milan Matura, který doufá, že tak i volnočasový areál získá napojení na občerstvení a sociální zařízení, které již existují u fotbalového hřiště. I po ukončení všech stavebních prací zůstane ulice U Hřiště jednosměrná od ulice Želivského.

 

Město přátelské rodině má před sebou nové cíle

Jablonec má novou koncepci prorodinné politiky do roku 2019. Obsahuje šest dlouhodobých cílů včetně způsobu, jak jich dosáhnout. Cílovou skupinou koncepce je rodina v širším slova smyslu a důraz se klade zejména na rodinné vazby.
Garantem plánování prorodinné politiky a naplňování koncepce je odbor sociálních věcí a zdravotnictví. Autorem dokumentu je pracovní skupina komunitního plánování pro rodinu, děti a mládež. Vycházela z podnětů ostatních skupin, dobrých příkladů z celé ČR a dotazníků, které od července do října zkoumaly spokojenost občanů s prorodinnou politikou města, s počtem a stavem hřišť či nabídkou akcí. Na chybějící hřiště respondenti poukazovali v centru, v Proseči nad Nisou, na Vrkoslavicích a nelíbil se jim stav těch u přehrady. Také upozorňovali na absenci městské herny pro děti či zvýhodněných rodinných vstupenek. Další podněty se týkaly většího spektra besed či akcí pro rodiny, péče o malé děti (MŠ a další zařízení), čistoty ulic a dětských hřišť.
„Nová koncepce dbá na slaďování rodinného a pracovního života, neopomíjí bezbariérovost města, hledá vhodné prostory pro přebalení a nakojení dětí,“ podotýká náměstkyně primátora Soňa Paukrtová.
S prorodinnou politikou úzce souvisí bezpečnost a její prevence. „K té dopravní přispívají mimo jiné autobusy s bezpečnostními pásy a dětskými sedačkami, tzv. Berušky. Kromě spolupráce s městskou policií chceme upozorňovat na otázku finanční gramotnosti jako prevenci možných sociálních problémů,“ pokračuje náměstkyně primátora a zamýšlí se nad přímou podporou rodin: „Zvýhodněné jízdné poskytují rodinné víkendové jízdenky, v plánu jsou jednání s Libereckým krajem o zavedení rodinných pasů. Bonusová vstupenka na rodinná představení v kinech je příkladem systému zvýhodněného rodinného vstupného. Zvažujeme i podporu nadaných dětí.“
 

Centrum sociálních služeb získalo ocenění za kvalitu

Centrum sociálních služeb Jablonec nad Nisou, p. o. obdrželo čestné uznání za kvalitu v soutěži o nejlepšího poskytovatele sociálních služeb v České republice – Ceny kvality v sociální péči. Centrum sociálních služeb získalo čestné uznání v kategorii Cena kvality pro poskytovatele sociálních služeb pro seniory (terénní sociální služby). za vysoký standard poskytovaných služeb, za kreativní přístup k aktivizaci seniorů a efektivní obhajobu práv uživatelů.

Slavnostní udílení cen osmého ročníku soutěže probíhalo 19. listopadu v Rytířském sále Senátu Parlamentu ČR pod patronací manželky prezidenta Ivany Zemanové a členů Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Slavnostního ceremoniálu se účastnila také náměstkyně jabloneckého primátora Soňa Paukrtová a zástupci Centra sociálních služeb. Ocenění si převzala ředitelka CSS Naďa Jozífková. „Je to pro nás velký závazek. Získat dobré jméno není jednoduché, ale udržet si ho a nepokazit dobrou značku, to je velká odpovědnost a taky úkol do budoucna, který bude o to složitější. Za naši organizaci Vás ujišťuji, že neusneme na vavřínech a budeme v naší práci pokračovat ku prospěchu našich uživatelů," poděkovala hodnotitelům Jozífková.

„Velmi mě těší, že právě jablonecké Centrum sociálních služeb uspělo v silné konkurenci dalších více než 90 organizací z celé republiky. Ocenění je prestižní nejen pro centrum, ale i samotný Jablonec nad Nisou. CSS se seniory v Jablonci pracuje aktivně a intenzívně, čestné uznání za kvalitu si zcela jistě zaslouží,“ řekla náměstkyně Paukrtová.

Ceny kvality v sociální péči

Cílem soutěže je každoročně podporovat a morálně ocenit jednotlivce a instituce, které se snaží vytvářet komfortní prostředí a stabilní zázemí pro uživatele sociální péče. A to s důrazem především na profesionalitu a osobní přístup. Projekt již osmým rokem pořádá redakce časopisu Ošetřovatelská péče (dříve Sociální péče) ve spolupráci s Radou kvality ČR a náleží rovněž mezi strategické projekty Národního programu podpory kvality. Záštitu nad soutěží o nejlepšího poskytovatele sociálních služeb v České republice převzalo Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky.

Související zprávy:

Tisková zpráva MPSV (20. 11. 2013)

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz