2024

12. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Událost týdne: 

Dne 27. ledna byl zvolen nový předseda Poslanecké sněmovny – stal se jím zástupce vítězné ČSSD Jan Hamáček, který v tajné volbě dostal 195 ze 198 hlasů. Post předsedy přebírá po Miroslavě Němcové z ODS, která dolní komoru vedla v předchozím volebním období. Na Hamáčkově volbě se dohodly strany vyjednávající o vládní koalici - ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Sociálnědemokratický kandidát ale dostal hlasy od poslanců i z dalších stran. Otevřeně mu vyjádřily podporu kluby TOP 09 a ODS. Poslanci následně zvolili místopředsedy Poslanecké sněmovny, kterými se stali Jaroslava Jermanová (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Vojtěch Filip (KSČM). Miroslav Kalousek (TOP 09), Tomio Okamura (Úsvit), ani Miroslava Němcová (ODS) nezískali dostatek hlasů.
Poslanci na své schůzi také schválili čtyři zákonná opatření Senátu. 
25. listopadu přijal prezident republiky Miloš Zeman na zámku v Lánech předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Oba politici hovořili o variantách možného složení vlády a případné podpoře menšinové vlády ze strany KDU-ČSL. 
26. listopadu jmenoval prezident Miloš Zeman Radovana Suchánka soudcem Ústavního soudu české republiky. Suchánek prezidentovi slíbil, že funkci bude vykonávat tak aby dostál všem povinnostem daných zákonem a Ústavou České republiky. Zároveň ústavně-právní výbor Senátu podpořil nominaci Jana Musila a Jiřího Zemánka na funkce ústavních soudců. Senát bude o jejich jmenování rozhodovat 10. ledna 2013. 
27. listopadu zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) svůj první volební model po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Podle tohoto volebního modelu by volby vyhrálo hnutí ANO 2011 se ziskem 24,5 % hlasů, druzí by skončila ČSSD, která by obdržela 24 % hlasů, třetí KSČM by volilo 18 % dotázaných. Do Poslanecké sněmovny by se dostali TOP 09 (9 %), KDU-ČSL (7 %) a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (6 %). Voleb by se účastnilo 63 % dotázaných. Průzkum se uskutečnil ve dnech 11. – 18. 11. 2013 zúčastnilo se ho 941 respondentů. 
28. listopadu podepsali v Praze předsedové vlád České republiky a Slovenské republiky smlouvu o vzájemném uznávání vzdělávacích dokladů mezi Českou a Slovenskou republikou. Vzájemné uznávání dokladů má sloužit hlavně pro studium na vysokých školách. 
29. listopadu obdržela Poslanecká sněmovna žádost o vydání poslance Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání. Policie Svobodu už dřív obvinila v případu pražské karty opencard. 
30. listopadu zveřejnila kancelář Pražského hradu zprávu, že prezident Miloš Zeman převedl pravomoc v udílení milostí na ministerstvo spravedlnosti. Výjimkou budou případy, kdy lidé žádají o milost z humanitárních důvodů. 
 
Telegraficky: 
 Dne 25. listopadu uvedl časopis Forbers, že pokud Andrej Babiš vstoupí do nové vlády, v čele společnosti Agrofert ho nahradí Zbyněk Průša. 
 Dne 26. ledna zveřejnilo hlavní město svůj rozpočet na rok 2014 - Praha bude příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši 45,1 miliardy korun. 
 Dne 26. listopadu doporučil senátorský klub ODS, aby delegáti na lednovém kongresu strany snížili počet místopředsedů stran na dva. 
 Dne 28. listopadu nominoval poslanecký klub TOP 09 na post místopředsedy Poslanecké sněmovny Petra Gazdíka.

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz