2024

pátek 10. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


Událost týdne: 
Dne 6. prosince schválila Poslanecká sněmovna příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Schodek má vzrůst proti letošku o 12 miliard na 112 miliard korun. Rozpočet podpořilo 133 poslanců především stran chystané vládní koalice, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL, přidal se k nim i jeden poslanec hnutí Úsvit, ostatní jeho spolustraníci se zdrželi. Pro rozpočet hlasovali i komunisté. Bývalé vládní strany ODS a TOP 09 hlasovaly proti. 
2. prosince zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zprávu o důvěryhodnosti ústavních institucích v České republice – nejvíce lidí podle průzkumu důvěřuje starostům (59 %) a obecnímu zastupitelstvu (58 %). Naopak nejmenší důvěru má Poslanecká sněmovna, které věří jen 15 % občanů. Důvěra v prezidenta klesla na 39 % z říjnových 51 %. Celkově je se současnou politickou situací v zemi spokojeno pouze 30 % občanů. Průzkum proběhl ve dnech 11. – 18. listopadu 2013 a zúčastnilo se ho 981 respondentů. 
3. prosince zveřejnila organizace Transparency International žebříček korupce ve světě – Česká republika si v žebříčku, který měří korupci ve veřejném sektoru, polepšila o tři místa, když se posunula na 57. pozici. K hodnocení se používá stobodová stupnice, ve které 100 bodů označuje zemi téměř bez korupce. V tomto hodnocení získalo Česko 48 bodů. Stejné hodnocení jako Česká republika má Bahrajn, Chorvatsko a Namibie. Na předních místech žebříčku se umístili Dánsko, Nový Zéland, Finsko, Švédsko, Norsko a Singapur. Ze zemí Evropské unie zůstaly za Českou republikou Slovensko, Itálie, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Na posledních místech jsou Afghánistán, Severní Korea a Somálsko. 
3. prosince přijal ministr vnitra v demisi Martin Pecina zpět do služebního poměru Petra Lessyho, ten se tak vrátil do funkce policejního prezidenta. Policie má tedy formálně dva policejní prezidenty – Martin Čevíček, který do funkce nastoupil po Petru Lessym, odmítl odstoupit. Ministr Pecina prozatím Petru Lessymu nařídil dovolenou. 
4. prosince rozhodli poslanci, že nová Poslanecká sněmovna bude mít celkem 18 výborů – předběžná dohoda všech politických stran k obsazení a vedení výboru je následující: ČSSD jako vítěz voleb povede šest výborů, ANO 2011 poveden výborů pět, KSČM povede výbory tři, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Úsvit přímé demokracie 
Tomia Okamury získají každý po jednom výboru. 
5. října se konalo zasedání České konference rektorů, na kterém se rektoři vysokých škol vyjádřili proti společnému vykonávání funkce poslance souběžně s funkcí děkana či rektora vysoké školy. 
8. prosince byl na celostátním sněmu strany TOP 09 Karel Schwarzenberg opětovně zvolen předsedou, když získal 160 hlasů ze 173 přítomných delegátů. Prvním místopředsedou strany byl zvolen Miroslav Kalousek, další místopředsedové jsou: Marek Ženíšek, Leoš Heger, Pavol Lukša a Helena Langšádlová. 
Telegraficky: 
 Dne 2. prosince opustil komisi pro posouzení objektivity České televize prorektor Univerzity Karlovy Michal Šobr, 
 dne 2. prosince uvedlo Ministerstvo spravedlnosti, že převezme od prezidentské kanceláře kolem pětiset žádostí o milost, 
 dne 3. prosince se vrátil prezident Miloš Zeman z Lán, kde si léčil bolavé koleno, na Pražský hrad, 
 dne 7. prosince oznámil Petr Fiala, že bude kandidovat do čela ODS.  

Evropská politika

Událost týdne: 

Dne 3. prosince se mělo podle plánu uskutečnit hlasování ukrajinského parlamentu o nedůvěře vládě Mykonla Azarova. Hlasování se snažily vyvolat opoziční strany kvůli rozhodnutí vlády pozastavit proces integrace s Evropskou unií. Odvolání podpisu pod smlouvou o přidružení v minulých dnech přivedlo do ulic Kyjeva desetitisíce lidí. Ukrajinský parlament nakonec návrh na hlasování o nedůvěře vládě odmítl. Ukrajinská opozice následně pokračovala v Kyjevě a v dalších městech v protestech. Opoziční představitelé pohrozili vládě "totálním odporem", pokud bude pokračovat v nastoupeném sbližování s Ruskem. Podle agentury AFP bylo dne 8. prosince na náměstí Nezávislosti přes půl milionu lidí. Vězněná vůdkyně opozice Julije Tymošenková v poselství, které přečetla její dcera, vyzvala k okamžitému odchodu prezidenta Viktora Janukovyče. 
2. prosince byly zveřejněny konečné výsledky chorvatského referenda o možnosti homosexuálních sňatků v zemi. Pro zákaz manželství osob stejného pohlaví se vyslovilo 65 % Chorvatů. Po referendu bude muset Chorvatsko změnit svou ústavu, aby definovalo manželství jako “jednotu muže a ženy.” V současné době ústava v převážně katolickém Chorvatsku nedefinuje manželství. Referendum prosadily konzervativní strany, když nasbíraly 740 tisíc podpisů pro jeho vypsání. V parlamentu pak pro referendum hlasovalo 104 ze 151 poslanců, 13 jich bylo proti a 5 se hlasování zdrželo. 
3. prosince vydalo španělské ministerstvo práce zprávu o stavu nezaměstnanosti v zemi - počet nezaměstnaných ve Španělsku se minulý měsíc snížil o 0,05 procenta na zhruba 4,8 milionu osob. Je to první listopadový pokles od roku 1997. 
4. prosince hlasoval francouzský parlament o návrhu zákona o trestání klientů prostitutek. Na jeho základě by měli zájemci o tyto služby dostat pokutu patnáct set eur (asi 40 tisíc korun). Odpůrci zákona argumentovali zhoršením podmínek pro prostitutky. Návrh zákona byl přijat. 5. prosince oznámil britský ministr vnitra Velké Británie na setkání ministrů vnitra zemí Evropské unie, že britská vláda bude prosazovat omezit občanům EU hledat práci ve Velké Británii. Podle Britů se Poláci a další občané z nových zemí Unie na ostrovy masivně stěhují, aby tam pobírali sociální dávky. Totéž prý teď hrozí u Rumunů a Bulharů. Británie proto chce omezit možnost těchto lidí dávky dostat nebo zavést kvóty na počet cizích žadatelů o práci. 
5. prosince zveřejnil Evropský statistický úřad Eurostat zprávu o chudobě v zemích Evropské unie. Podle Eurostatu je celkový počet takto ohrožených lidí 124,5 milionu, tedy 24,8 %. Procento obyvatel na hranici chudoby a sociálního vyloučení se podle evropských statistik za poslední roky trvale zvyšuje. Zatímco v roce 2008 šlo o 23,7 procenta, v roce 2011 to bylo 24,3 a loni ještě o půl procenta více. 
6. prosince oznámil bulharský ministr hospodářství a energetiky Dragomir Stojnev, že bulharská vláda by měla do konce roku 2013 rozhodnout o výstavbě dalšího jaderného reaktoru s využitím americké technologie. 
Telegraficky: 
 Dne 2. prosince zemřel nacistický zločinec Heinrich Boere, jenž byl v roce 2011 odsouzen k doživotnímu vězení za zabití tří nizozemských civilistů za 2. světové války, 
 dne 5. prosince začal v Kyjevě summit Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), 
 dne 5. prosince zemřel ve věku 95 let bývalý prezident Jihoafrické republiky Nelson Rolihlahla Mandela.

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz