2024

pátek 10. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Událost týdne: 

Dne 19. ledna skončil v Olomouci v pořadí XXIV. kongres ODS, na kterém bylo zvoleno nové vedení strany. 
Předsedou strany byl zvolen bývalý děkan a rektor Masarykovy Univerzity v Brně a bývalý ministr školství, mládeže a tělovýchovy ve vládě Petra Nečase Petr Fiala. Fiala získal 437 hlasů delegátů kongresu. Prvním místopředsedou strany se stal současný poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil, dalšími místopředsedy byli zvoleni Martin Kupka, Miloš Vystrčil, Evžen Tošenovský a Martin Novotný. 
 
13. ledna zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) průzkum týkající se obliby a důvěryhodnosti českých politiků. Nejdůvěryhodnějším stranickým politikem je předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura, věří mu 47 % lidí. Následují předseda hnutí ANO Andrej Babiš a budoucí ministr obrany Martin Stropnický. Příští premiér Bohuslav Sobotka skončil na čtvrtém místě. Naopak nedůvěru 85 % lidí si vysloužil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek následovaný místopředsedkyní ODS Miroslavou Němcovou (59 %) a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem (58 %). Průzkumu se účastnilo 987 respondentů a byl prováděn ve dnech 2. - 9. prosince 2013. 
 
14. ledna předložili poslanci hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury návrh ústavního zákona o referendu. Jde o klíčový bod programu tohoto hnutí. Občané by podle něj měli právo hlasovat v referendu o čemkoli. Na tiskové konferenci pak předseda hnutí Tomio Okamura řekl, že jeho strana pracuje na zákonu, který by zcela zakázal herní automaty a videoloterijní terminály. Argumentuje tím, že herní závislost je regulérní nemoc a na této chorobě by se podle jeho slov nemělo parazitovat. 
 
15. ledna schválila vláda v demisi Jiřího Rusnoka návrh novely zákona o státní službě. Vláda chce, aby se jím zabývala Sněmovna. Na tiskové konferenci po jednání vlády to novinářům řekl premiér v demisi Jiří Rusnok. Podle Rusnoka je vládní návrh novely profesionálnější a prošel i připomínkovým řízením. Sociální demokraté mu vytýkají, že přinese dodatečné výdaje státního rozpočtu. Podle důvodové zprávy to bude zhruba šest miliard korun. Jednu novelu služebního zákona již předložila ve sněmovně sociální demokracie, ta například stanovuje, že náměstky na ministerstva má jmenovat jiná koaliční strana než ta, jejímž členem je daný ministr. 
 
16. ledna oznámila některá média, že kandidátku ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu povede sociolog Jan Keller. Předseda strany Bohuslav Sobotka uvedl, že Kellera coby lídra kandidátky vidí jako nejlepší variantu. 
 
17. ledna jmenoval prezident Miloš Zeman předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku novým předsedou vlády. Skončilo tak 83 denní čekání na nového premiéra, což je nejdelší doba v dějinách České republiky. Sobotka sestaví koaliční vládu ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL. 
 
18. ledna oznámil Jiří Paroubek (LEV 21), že hodlá kandidovat v květnových volbách do Evropského parlamentu jako lídr kandidátky strany LEV 21. Paroubkovo rozhodnutí následně potvrdilo grémium strany LEV 21. 
 
Telegraficky: 
 Dne 15. ledna Platforma evropské paměti a svědomí pozastavila členství českému Ústavu pro studium totalitních režimů, 
 dne 16. ledna odevzdal v Moskvě pověřovací listiny hlavě Ruské federace nový český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek, 
 dne 18. ledna byl novým senátorem v doplňovacích volbách zvolen Patrik Kunčar (KDU-ČSL). 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz