2024

sobota 11. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Událost týdne:

Dne 5. února vydala Poslanecká sněmovna k trestnímu stíhání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Policie ho spolu s dalšími radními obvinila v případu městské karty Opencard. Sám Svoboda s vydáním ke stíhání souhlasil – obvinění ale považuje za nesmyslné. Pro vydání hlasovalo 101 ze 175 poslanců.

3. února stáhla z legislativního procesu vláda Bohuslava Sobotky devět návrhů předchozí vlády Jiřího Rusnoka. Jedním z nich je návrh služebního zákona nebo návrh na vrácení poplatků za pobyt v nemocnici.

4. února zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) průzkum týkající se důvěry v ústavní instituce České republiky. Největší důvěru občanů mají obecní orgány – starosta a obecní zastupitelstvo (61 %), krajské zastupitelstvo má důvěru 42 % občanů, stejně jako prezident republiky. Krajskému hejtmanovi důvěřuje 37 % občanů. Nejmenší důvěru mají tradičně obě komory parlamentu – Senát (30 %), Poslanecká sněmovna (25 %). Důvěra v Poslaneckou sněmovnu stoupla oproti předcházejícím měsícům, kdy byla na 15 % v listopadu 2013 a 21 % v prosinci 2013. Průzkumu se účastnilo 1105 respondentů a probíhal ve dnech 13. – 20. ledna 2014.

5. února se dohodl nový ministr školství mládeže a tělovýchovy Marcel Mládek (ČSSD) s prezidentem Milošem Zemanem na změně ve jmenování vysokoškolských profesorů. Chládek po jednání na Hradě ČTK řekl, že prezident neměl námitky proti jeho návrhu, aby z chystané novely zmizela pasáž umožňující předsedovi Senátu navržené kandidáty na profesuru nejmenovat. Tradičně jmenoval profesory prezident. Zeman se chce ale této pravomoci po loňských sporech kolem jmenování akademika Martina C. Putny vzdát.

6. února zemřel ve věku 96 let bývalý vysoký funkcionář Komunistické strany Československa Vasil Biľak, který se v roce 1968 angažoval proti reformnímu křídlu ve straně. V té době byl členem Ústředního výkonného výboru a podepsal takzvaný zvací dopis pro vojska Varšavské smlouvy. Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že doba se na zvací akt dívá různými pohledy. Na tato slova reagovala ODS tím, že bude požadovat odvolání Vojtěcha Filipa z vedení Poslanecké sněmovny.

7. února oznámila KDU-ČSL, že nepodpoří návrh na zrušení lustračního zákona. Předseda strany Pavel Bělobrádek pohrozil, že pokud Poslanecká sněmovna lustrační zákon zruší, ministři za KDU-ČSL odejdou z nově vzniklé vlády.

8. února schválil Ústřední výkonný výbor ČSSD kandidátku strany pro volby do Evropského parlamentu. Jednoznačné podpory se dostalo volebnímu lídrovi - sociologovi Janu Kellerovi, který získal podporu 92 % spolustraníků. Další kandidáty pak ve stejném pořadí, jaké navrhlo předsednictvo strany, podpořilo na 63 % hlasujících.

Telegraficky:

* Dne 3. února vyzvala regionální rada ODS v Plzeňském kraji Jiřího Pospíšila, aby po odchodu z ODS opustil i post poslance,

* dne 4. února byl zvolen nový předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL – stal se jím Jiří Mihola,

* dne 6. února se stal novým místopředsedou Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz