2024

12. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Událost týdne:

Dne 26. února vystoupil prezident České republiky Miloš Zeman na plénu Evropského parlamentu. V krátkém projevu se vyslovil pro brzké přijetí eura, harmonizaci daňové politiky nebo společnou evropskou armádu. Zároveň zkritizoval přehnanou unijní byrokracii, ale třeba i architekturu, nebo jídlo unijních institucí. Potleskem někteří poslanci ocenili slova o "šíleném" stěhování parlamentu mezi Bruselem a Štrasburkem. Zemanův projev se uskutečnil uprostřed série parlamentních hlasování, která se kvůli jeho vystoupení přerušila. Během hlasování byl sál prakticky plný, před vystoupením českého prezidenta zhruba třetina poslanců odešla. Na závěr své návštěvy Evropského parlamentu se prezident Zeman setkal s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem.

24. února zveřejnila média zprávu, že jsou podána již dvě trestní oznámení na poslankyni KSČM Martu Semelovou. Oznamovatele pobouřily její výroky v pořadu České televize Hyde Park, kde se mimo jiné vyjadřovala k okolnostem procesu s Miladou Horákovou nebo k invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

25. února byla veřejnosti představena kandidátní listina ODS pro volby do Evropského parlamentu. Lídrem kandidátky se stal první místopředseda strany Jan Zahradil. Kandidovat za ODS bude také Eva Zamrazilová, které končí funkční období v bankovní radě České národní banky a která není členkou strany.

26. února odmítla vláda České republiky návrh hlavního města Prahy na regulaci a legalizaci prostituce. Podle kabinetu odporuje mezinárodním závazkům Česka, republika by musela vypovědět mezinárodní úmluvu o potlačování obchodu s lidmi. Nesouhlas vlády není pro osud návrhu zákona rozhodující, poslední slovo budou mít poslanci.

26. února sdělil mluvčí Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), že ÚSTR oficiálně vystoupil z Platformy evropské paměti a svědomí. Platforma, kterou ústav spoluzakládal, mu pozastavila v lednu členství kvůli tomu, že v něm pracují bývalí komunisté. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který byl předchůdcem Foglové v čele ústavu, považuje tento krok za vyústění krize této instituce.

27. února přijal na Pražském hradě prezident republiky Miloš Zeman makedonského prezidenta Ďorďeho Ivanova. Návštěva prezidenta balkánského státu se uskutečnila na Zemanovo pozvání. Makedonský prezident byl v České republice do následujícího dne. Skopje usiluje o vstup do Evropské unie, osmadvacítka zemi řadí mezi kandidátské státy. Pro Českou republiku je vstup zemí západního Balkánu jednou ze zahraničněpolitických priorit. Právě evropská integrace bylo hlavní téma setkání obou prezidentů.

28. února začali poslanci pracovat na ústavní novele, která by měla snížit pravomoci prezidenta republiky. První změna souvisí s průtahy kolem jmenování Bohuslava Sobotky (ČSSD) premiérem, druhá se týká výběru členů rady České národní banky (ČNB).

Telegraficky:

 Dne 26 února vydala společnost MEDIAN výzkum k postavení občanů České republiky ke členství v Evropské unii. Z dotázaných hodnotilo členství v EU 37 % lidí, 35 % lidí naopak vidí členství v EU jako negativum,

 dne 1. března se novým primátorem města Olomouc stal Martin Major (ODS). 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz