2024

12. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Událost týdne:

Dne 5. března oznámilo české velvyslanectví v Abú Dabí (Spojené arabské emiráty, SAE), že Spojené arabské emiráty ruší od 22. března vízovou povinnost pro občany České republiky a občany dalších 12 zemí Evropské unie. Krok Abú Dabí následoval poté, co Evropský parlament v únoru schválil návrh zrušení víz pro občany SAE do schengenského prostoru EU. Do Spojených arabských emirátů budou od 22. března moci pouze s pasem cestovat občané ČR, Polska, Slovenska, Slovinska, Litvy, Maďarska, Lotyšska, Estonska, Malty, Kypru, Chorvatska, Rumunska a Bulharska.

3. března oznámil současný ministr školství mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek (ČSSD), že našel v resortu možné úspory ve výši až 200 milionů korun. Částka 200 milionů prý v rozpočtu fungovala jako jakýsi polštář určený na blíže neurčené výdaje během roku. Ministr už minulý týden uvedl, že našel úspory ve výši 150 milionů korun. Škrtl například položky jako služební cesty za půl milionu, mediální trénink ministra za 200 000 korun či nehospodárné nákupy energií. Tyto peníze chce přidat na platy učitelů.

3. března oznámil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), že v Moravskoslezském kraji by se měl pilotně zkoušet projekt snížení sociálního pojištění. Měl by pomoci při zaměstnávání některých kategorií nezaměstnaných, týkal by se například lidí ve věku nad 50 let. Programy už připravuje vláda a zkoušet by se podle premiéra měly začít co nejdříve.

4. března řekla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO), že její strana chce omezit vystoupení poslanců na plénu na dvakrát deset minut k jednomu bodu. Usiluje také o zákaz prodeje alkoholu ve Sněmovně. Někteří poslanci tvrdí, že zkrácením vystoupení na plénu chce ANO omezit opozici. Hnutí ANO hodlá navrhnout také zkrácení přestávek na jednání klubu ze dvou hodin na jednu.

5. února rozhodl zahraniční výbor Senátu, že odsoudí ruskou vojenskou agresi na území Ukrajiny. Předseda senátu Milan Štěch (ČSSD) zrušil plánovou návštěvu hlavního města Ruské federace v polovině března. Výbor podle usnesení, které bylo nakonec přijato jednomyslně, "odsuzuje jasné porušení státní svrchovanosti a narušení územní celistvosti Ukrajiny a postup ruských ozbrojených sil označuje za akt agrese". Senátoři současně podpořili pondělní výzvu ministrů zahraničí EU ke stažení ruských vojsk z Krymu a k mírovému řešení krize. Doporučili pokračovat v jednání o přidružení Ukrajiny k EU.

5. března zveřejnila společnost STEM – středisko empirických výzkumů průzkum o důvěře ústavním institucím v České republice. Nejvyšší důvěru má tradičně úřad prezidenta republiky, kterému důvěřuje 51 % dotázaných, následuje vláda, které důvěřuje 47 % respondentů. Poslanecké sněmovně věří 40 % dotázaných, Senátu pak 36 %. Důvěra Čechů ve vládu a Sněmovnu se po říjnových sněmovních volbách v podstatě zdvojnásobila. Průzkum proběhl ve dnech 5. – 12. února a zúčastnilo se ho 1102 respondentů.

7. března řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO 2011), že navrhne vládě zákon o vzniku centrálního registru účtů kvůli potírání daňové kriminality, který by měl být zřízen u České národní banky. Podle České bankovní asociace by registr zvýšil riziko zneužití dat klientů a navíc by jeho zřízení i provoz byly nákladnější než již dnes bankami využívaný systém výměny informací.

Telegraficky:

 Dne 5. února se rozpadla dosavadní koalice na Praze 12 mezi ODS, TOP 09 a Změnou pro Prahu 12,

 dne 6. března rozhodla vláda, že vyšle na Ukrajinu další letecký speciál pro zraněné Ukrajince,

 dne 8. března přicestoval do Prahy bývalý ministerský předseda Spojeného království Tony Blair.

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz