2024

pondělí 29. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


 Událost týdne: 

Dne 12. května řekl agentuře Reuters ministr zahraničních věcí Martin Stropnický (ANO 2011), že Česká republika nepodporuje přítomnost zahraničních vojáků NATO na svém území v souvislosti s plány Severoatlantické aliance (NATO) na posílení vojenské přítomnosti v členských státech v reakci na krizi na Ukrajině. Stropnický uvedl, že Češi jsou stále opatrní, pokud jde o jakoukoli cizí vojenskou přítomnost v jejich zemi. A nic na tom nemění ani fakt, že vojáci NATO by mohli dorazit jen na pozvání českých úřadů. Ministr Stropnický za tato slova slyšel kritiku z řad opozice. Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že slova ministra zahraničních věcí jsou skandální. Následně 13. května ministr Stropnický svá slova o odmítnutí vojsk NATO popřel. 
Stropnický výrok označil za zmanipulovaný. Pravicová opozice chtěla vyvolat širší debatu k tomuto tématu. 
Strany ANO a ČSSD tomu ale zabránily. ODS pak jednání Sněmovny na téměř dvě hodiny přerušila kvůli jednání svého poslaneckého klubu. Následně Poslanecká sněmovna schválila na návrh ministra obrany Martina Stropnického deklaraci týkající se postoje Česka k NATO. Podle dokumentu je členství v Severoatlantické alianci základem české bezpečnostní politiky a země je připravená plnit všechny své závazky. 
12. května vydal Nejvyšší kontrolní úřad zprávu, ve které uvádí, že se přidělování evropských dotací na čištění odpadních vod v letech 2008 až 2013 velmi vleklo. Ve více než 20 případech byla dotace schválena až po ukončení stavebních a montážních prací. Finanční ztráty ale kontrola nezjistila. Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové přijalo nové vedení ministerstva i Státního fondu životního prostředí řadu opatření, která přidělování dotací významně zkracují. Podle NKÚ trvalo přidělit dotaci na jeden projekt v průměru 28 měsíců. 
13. května oznámilo vedení KDU-ČSL, že strana zvažuje na post eurokomisaře za Českou republiku svoji dosluhující europoslankyni a někdejší prezidentskou kandidátku Zuzanu Roithovou nebo lídra kandidátky do Evropského parlamentu (EP) Pavla Svobodu. Další dva koaliční partneři už své kandidáty na člena Evropské komise (EK) oznámili. Sociální demokracie by na tomto postu ráda viděla ekonoma a exministra financí Pavla Mertlíka, hnutí ANO zase lídra své kandidátky a bývalého eurokomisaře Pavla Teličku. 
14. května rozhodlo pražské vrchní státní zastupitelství (VSZ), že za údajnou korupci při pořízení stíhaček Jas-39 Gripen pro českou armádu nikdo obviněn nebude. VSZ případ po čtyřech letech definitivně odložilo, protože nebyly zjištěny skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání konkrétní osoby. 
15. května řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), že by země visegrádské čtyřky měly posílit spolupráci v obranné politice. Za pilíř bezpečnosti středoevropského regionu považuje předseda vlády Severoatlantickou alianci. Některé státy se však podle něj soustředily spíše na zahraniční mise a nevěnovaly dostatečnou pozornost zajištění teritoriální obrany. 
16. května zveřejnila společnost Herzmann a Data Collect volební model pro volby do Evropského parlamentu. Podle průzkumu by volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 20,1 % hlasů, na druhém místě skončila TOP 09 s 14,2 % hlasů, třetí místo obsadila ČSSD s 12,5 %. ANO 2011 by získalo šest mandátů, TOP 09 a ČSSD po mandátech čtyřech. Následuje KSČM (12,2 % a 3 mandáty), Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (7,7 % a 2 mandáty), ODS (7,2 % a 2 mandáty). Průzkum proběhl ve dnech 9.–13. května formou internetového a telefonického dotazování. Dotázáno bylo 511 takzvaných pravděpodobných voličů. 
Telegraficky: 
 Dne 14. května zahájil prezident Miloš Zeman třídenní návštěvu Plzeňského kraje, 
 Dne 13. května řekl novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO 2011), že jeho resort v návrhu státního rozpočtu na příští rok počítá s růstem platů učitelů o jedno procento.

 

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz